Adviesraden van Wingene en Ruiselede ontmoeten elkaar

In de maand juni werden zes ontmoetingsmomenten gepland tussen de adviesraden van Wingene en Ruiselede. Het doel is in eerste instantie elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen. Een laagdrempelige, maar belangrijke eerste stap in dit traject.

Een dynamische (fusie)gemeente maak je niet alleen. Actieve burgers en verenigingen speelden altijd al een belangrijke rol in de gemeenten Wingene en Ruiselede. En ze zullen dat ook blijven doen in de toekomst. Heel wat van die actieve burgers en verenigingen zijn verenigd in adviesraden. De fusie-intentie houdt in dat ook de adviesraden vanaf 2025 één zullen worden. De gemeentebesturen van Wingene en Ruiselede willen graag samen met de leden van de adviesraden onderzoeken hoe we dit concreet vorm kunnen geven in de toekomst.

Ontmoetingsmomenten

Vooraleer samen over de toekomst na te denken, wordt ingezet op het beter leren kennen van elkaars leden, werking en uitdagingen. Daarom werden in de maand juni zes ontmoetingsmomenten gepland tussen de adviesraden van Wingene en Ruiselede. Het doel is in eerste instantie elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen. Een laagdrempelige, maar belangrijke eerste stap in dit traject. Een traject waarvan de gemeenten ook gebruik willen maken om de rol van de adviesraden binnen het participatiebeleid van de gemeente te versterken.

Dominiek Verschelde, voorzitter van de milieuraad Ruiselede kon de ontmoeting met de Wingense milieuraad alvast appreciëren: “De milieuraad van de gemeente Wingene bestaat uit een ervaren, open en enthousiaste groep vrijwilligers die reeds een indrukwekkend palmares aan realisaties in hun gemeente kunnen voorleggen. De ontmoeting was daarenboven nog zo interessant omdat we konden zien dat wij, als milieuraad met minder jaren ervaring, toch acties konden voorleggen die Wingene tot nog toe niet had overwogen en graag in de komende samenwerking willen opnemen. Een heel aangename ontmoeting met veel opties voor de toekomst! Ik kan niet wachten om de gezamenlijke handen uit de mouwen te steken.”

Ook Erik Vandycke, voorzitter van de seniorenraad Wingene is enthousiast: “Als voorzitter van de seniorenraad Wingene vond ik de eerste kennismaking met de seniorenraad van Ruiselede een mooie ervaring. Tussen 2012 en 2018 was ik ook al zes jaar ondervoorzitter en in al die jaren hebben we al heel wat kunnen bekomen ten gunste van de senioren in onze gemeente Wingene/Zwevezele. De uitbreiding met Ruiselede moet ons in de toekomst nog versterken. We hebben in onze gemeente heel toegankelijke schepenen en bestuursleden die altijd bereid zijn naar onze voorstellen te luisteren en indien mogelijk er aan te voldoen.”

Inspiratiemoment 30 september

Op zaterdag 30 september zetten we in de voormiddag een volgende stap in dit traject. Dan nodigen we alle adviesraden van Wingene en Ruiselede uit op een gezamenlijk inspiratiemoment.

Ook als niet-lid kan je aansluiten tijdens dit moment. Al wie interesse heeft om aan te sluiten bij een adviesraad of mee wil nadenken over de toekomstige aanpak, is welkom. Er wordt een inspirerende presentatie voorzien en we gaan actief aan de slag met de uitdagingen waarmee de adviesraden vandaag geconfronteerd worden.

Wie wil aansluiten bij het inspiratiemoment op 30 september dient zich op voorhand in te schrijven via www.fusiewingeneruiselede.be/inspiratiesessie-adviesraden.

Actieplan

Het is de ambitie van beide gemeentebesturen om samen met de adviesraden na te denken over de plek die ze innemen in het toekomstige participatiebeleid. Dit traject moet dan ook uitmonden in een actieplan waarmee we de adviesraden herwaarderen en versterken richting de volgende legislatuur.

Gepubliceerd opvrijdag 14 jul 2023 om 09:46