Alfapret versterkt en breidt de werking van zijn taalkampjes voor anderstalige kinderen uit

Na twee jaar van actieve werking heeft Alfapret een positieve evaluatie gekregen. Dit heeft geleid tot de beslissing om te professionaliseren door een samenwerking aan te gaan met Oscarcrew vzw. Hierdoor kunnen ook kleuters uit de derde kleuterklas en leerlingen uit Ruiselede deelnemen aan Alfapret.

De activiteiten zullen nu frequenter plaatsvinden, met maandelijkse taalbaden op woensdagnamiddagen en meerdaagse taalkampen tijdens vakanties. Met het toenemend aantal anderstalige kinderen in onze scholen te Wingene en Ruiselede, is het cruciaal om extra focus te leggen op de Nederlandse taal. Vroege integratie levert de beste resultaten op.

Alfapret

Alfapret werd in 2021 opgericht door de brugfiguren van de gemeente Wingene en biedt een unieke en speelse aanpak om de Nederlandse taalvaardigheid van kinderen te verbeteren. Het programma richt zich voornamelijk op leerlingen in de lagere school die thuis geen Nederlands spreken. Tijdens de vakanties worden er activiteiten georganiseerd waarbij spel en plezier gecombineerd worden met taaloefeningen. Naast taalspelletjes omvat het programma ook uitstapjes naar het bos, een lokale boerderij, bibliotheek en andere interessante plekken.

Oscarcrew

Vanaf dit jaar organiseert Oscarcrew de taalkampjes, wat perfect aansluit bij de doelen van Alfapret. Deze samenwerking opent de deur voor anderstalige kleuters uit de derde kleuterklas om deel te nemen aan de activiteiten. Daarnaast kan de frequentie van de activiteiten worden verhoogd, met maandelijkse taalbaden op woensdagnamiddagen en meerdaagse taalkampen tijdens vakanties. In de krokus- en paasvakantie werden al kampjes georganiseerd. Ook werd in maart voor het eerst de maandelijkse taalkriebel op woensdagnamiddag gehouden. De inzet van Oscarcrew wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de Nationale Loterij. In totaal ontving Alfapret 25.000 euro, waarvan een deel de werking van Oscarcrew dekt.

Busvervoer Ruiselede

Om de taalkampjes nog toegankelijker te maken, wordt er samengewerkt met het busvervoer van de scholengemeenschap Driespan. Er zijn al kinderen uit Ruiselede die deelnemen aan de taalkampjes. Om het nog aantrekkelijker te maken en meer leerlingen aan te trekken, wordt er binnenkort zoals in Wingene ook in Ruiselede busvervoer aangeboden.

Het belang van Alfapret gaat verder dan alleen het stimuleren van de interesse van kinderen in het Nederlands. Het omvat ook het aanmoedigen van buitenschoolse activiteiten en het versterken van hun zelfbeeld en zelfvertrouwen om de taal te spreken.

Gepubliceerd opwoensdag 24 apr 2024 om 08:33