Bibliotheken

Bibliotheekwerking versterkt door fusie Wingene en Ruiselede

De inwoners van zowel Ruiselede als Wingene zullen de collecties van beide vestigingen kunnen uitlenen. Er wordt gezorgd voor een zo soepel mogelijke overgang, terwijl er tegelijkertijd kansen worden benut om de werking te verbeteren.

Achter de schermen is de voorbereiding van de samensmelting volop bezig. De overgang moet zo vlot mogelijk verlopen en de huidige klanten mogen er zo weinig mogelijk van merken. Daarom worden de locatie en de openingsuren van de bib in Ruiselede behouden. Vanaf 1 januari 2025 wordt de samenwerking met de bib van Aalter stopgezet. Wat ook meteen wilt zeggen dat de 25 bibmedewerkers van de fusiegemeente de baliepermanentie voor hun rekening zullen nemen, de collectie verder zullen uitbouwen, activiteiten zullen organiseren ... De huidige leden zullen door de overstap hun lidmaatschap opnieuw moeten aanvragen, dat kan vanaf 1 december. Voor wie jonger is dan 18 jaar is het lidmaatschap gratis, voor wie ouder is kost het lidmaatschap 5 euro per jaar. Met dezelfde lidkaart kunnen de leden in 14 gemeenten in de regio (waaronder Tielt en ARhus in Roeselare) terecht. 

Groter aanbod en een inleverbox

Elke kans om de werking te verbeteren wordt benut. Zo wordt er een inleverbox geïnstalleerd bij de bibliotheek in Ruiselede, zodat leden hun materialen kunnen terugbrengen wanneer het hen uitkomt. Daarnaast komt er een doe-het-zelf-balie waar leden zelf materialen kunnen uitlenen, wat wachtrijen tijdens drukke momenten voorkomt. Leden van beide bibliotheekvestigingen kunnen items uit zowel de ene als de andere vestiging lenen. Het is mogelijk om gratis tot drie materialen te reserveren, en de bibliotheek zorgt voor het transport naar de gewenste locatie. Hierdoor wordt de gezamenlijke collectie voor alle leden meteen een stuk groter en gevarieerder.

Sterkere scholenwerking en een spellenbib

Daarnaast willen beide gemeenten ook inzetten op een versterkte samenwerking met scholen. Niet alle leerlingen uit Ruiselede bezoeken momenteel de bibliotheek, maar met de fusie zal deze doelgroep extra gestimuleerd worden om dit wel te doen. Een bibliotheekbezoek moedigt leerlingen immers aan om boeken te ontdekken en te lezen die ze anders misschien niet zouden tegenkomen, wat hun leesvaardigheid en woordenschat vergroot. Als kers op de taart kunnen alle inwoners van beide gemeenten vanaf half september gezelschapsspellen en bordspellen lenen uit de gloednieuwe spellenbibliotheek in de bibliotheek van Wingene.