Suggesties

In de zomer van 2023 werd een participatie-initiatief gelanceerd, waarbij alle betrokken inwoners, eigenaars, heemkundige kringen en cultuurraden werden uitgenodigd om ideeën voor nieuwe straatnamen voor te stellen. Deze suggesties werden vaak vergezeld van een feitelijke uitleg, motivatie of leuke achtergrondverhalen om hun keuze te onderbouwen. Hieronder vind je een overzicht van de voorgestelde straatnamen die een inhoudelijke analyse overleefden, met daarbij de motivatie zoals ze werd ingediend door de deelnemers aan het participatieproces.

Wingene

Brugsesteenweg

OostkampsesteenwegDe straat gaat in de richting van Oostkamp.
Brugse HeirwegDe straat gaat in de richting van Brugge.

Bruwaenestraat

BeisterveldDe bewoners hebben een voorkeur voor -veld in plaats van -straat. De reden hiervoor is dat het om een doodlopende weg gaat.  
BommelsdreefDe Bruwaenestraat is een weg die deels verhard en deels onverhard is.
SplethaeghestraatSplethaeghe is een toponiem* voor perceel of aangelande
* is de naam die wordt gegeven aan een specifieke geografische locatie of plaats
StoppelwegBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.

Kapellestraat

KlaprozenstraatDe klaproos siert de straatbermen met kleurrijke pracht en brengt een opbeurende sfeer. Als symbool van WOI eert het ook gesneuvelde soldaten langs de ‘Slag van de Ringbeek’ -fietsroute bij de Kapellestraat.
Roggestraat

De Kapellestraat, geïnspireerd door de Molenstraat en de Kaplotestraat, loopt van landelijke gebieden tot het stadscentrum en doorkruist weilanden, velden, boerderijen en diverse soorten woningen. Deze straat symboliseert de reis van graan, zoals rogge, van de velden naar ambachtelijke winkels zoals de bakker, slager en brouwer, en verbindt ook de Molenstraat, de Brouwerijstraat en de Weverijstraat. 
De naam ‘Roggestraat’ herinnert aan historische roggebroodfeesten uit de jaren 1950, die later evolueerden tot de Wingense Bruegelfeesten en de geboorte van de eerste Wingense reuzen, Jan Roggeman en Fientje Kaplote, die tragisch omkwamen bij een waterput langs de Kapellestraat in 1954.

Deze naam weerspiegelt de rijke geschiedenis van rogge en de lokale cultuur, en biedt tegelijkertijd een eenvoudige en duidelijke straatnaam.

ZwijnsbilkstraatZwijnsbilk is een toponiem* voor aangelande
* is de naam die wordt gegeven aan een specifieke geografische locatie of plaats

Ruiselede 

Bruggestraat

DorpsstraatBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.
KloosterstraatHet klooster is gevestigd in deze straat.
SlachthuisstraatHet slachthuis is gevestigd in deze straat.
SpinhuisstraatDe Congregatie O.L.V. van 7 Weeën heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ruiselede, waar het verhaal van de Zusters O.L.V. van 7 Weeën begon in 1688. Dit begon als een spinhuis waar vrouwen samenkwamen om te spinnen, op initiatief van onderpastoor Ignatius De Plancke en Elisabeth Van Hulle. Deze gemeenschap groeide uiteindelijk uit tot de huidige Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën, met het hoofdklooster in Ruiselede en verschillende bijhuizen, en bracht een beweging op gang die zich richtte op de zorg voor zwakken, armen, zieken en bejaarden.
Elisabeth Van HullestraatElisabeth is de stichtster van het klooster.

Kasteelstraat

DorpsstraatBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.
MariastraatDe supermarkt Huis Maria is gevestigd in de Kasteelstraat.
NotabelenstraatNotabelen = aanzienlijk burger, in de straat is een dokter, notaris en vrederechter gevestigd. 
PallieterstraatPallieter is een verwijzing naar café Pallieter die vroeger gevestigd was in de straat.
RysigstraatRysig verwijst naar de gelijknamige fabriek van de familie Soetaert, die in de Kasteelstraat gevestigd was. 
SchonestraatDe Kasteelstraat is een bijzondere straat die deels beschermd is als dorpszicht vanwege haar unieke schoonheid, met prachtige neoclassicistische herenhuizen en verzorgde vrijstaande woningen die rust en ruimte uitstralen. Bij het betreden van ons dorp vanuit het zuidwesten biedt deze straat een uniek uitzicht op ons schitterende dorpscentrum met het gemeentehuis, de kerk en het park.

Molenstraat

HostensmolenstraatDe straat bevindt zich dicht bij de Hostens Molen in de Kruiswegestraat.
MolendorplaanIn het verleden waren er ongeveer 17 wind- en watermolens in Ruiselede. Ondanks het verdwijnen van de ‘Molenstraat’ zou het verleden van de molens aanwezig blijven door deze nieuwe naam.
MolenstoetstraatVroeger organiseerde Ruiselede een molenstoet om de aandacht te vestigen op het rijke molenverleden van de gemeente.
MolenwiekenlaanBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.
WiekstraatEen is wiek is een onderdeel van een molen
WindmolenlaanBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.
MolenakkerstraatBij deze suggestie is geen extra uitleg toegevoegd.

Nieuwstraat

Piano MaenestraatDe woning van Chris Maene, bedrijfsleider van Piano's Maene, bevindt zich in de Aalterstraat en de Nieuwstraat.
PortaalstraatNaam van het gebouw waar de bibliotheek en academie werkzaam zijn.
TapstraatTap verwijst naar het parochiaal centrum Den Tap in de straat.
VastenhavenstraatJustus Vastenhaven was burgemeester van Ruiselede van 1825 tot 1836. Hij woonde aan het einde van deze straat, die in de 19e eeuw werd aangelegd voor extra bewoning en die naar hem werd vernoemd als 
‘t Vastenhavensstraatje. 

Tieltstraat

CentrumstraatDe Tieltstraat is een directe verbinding tussen de ringweg en centrum Ruiselede.
TiletumstraatTiletum verwijst naar een historische plaatsnaam die dateert uit 1105 en is ook relevant in het streekdialect.
WelkomstraatWanneer je Ruiselede binnenrijdt, kom je ongetwijfeld door deze straat. Deze naam dient om mensen welkom te heten in Ruiselede.

Zandbergstraat

BoltrawegIn Kruiskerke, in een doodlopend straatje, ontstond in de vorige eeuw een buitenbol-baan en een boltent voor volkssport. Deze locatie groeide later uit tot het sfeervolle Café Boltra.
TrabolstraatVerwijzing naar de boltent die er aanwezig was.
VeldschoolwegelDe veldschool is de allereerste school gesticht door het klooster in Kruiskerke (‘t Ruiseleeds Veld), deze op de Zandberg gevestigd.