Verkiezingen 2024

2024 wordt een druk verkiezingsjaar! In één jaar trekken we twee keer naar de stembus: voor de Vlaamse, federale, Europese, provinciale en lokale verkiezingen.

En om het nog een stukje complexer te maken, zijn de spelregels niet altijd dezelfde. Zo is er opkomstplicht voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen en stemrecht voor de provinciale en lokale verkiezingen.

9 juni 2024 - Verkiezingen voor het Vlaams en Federaal Parlement en Europese verkiezingen

Verkiezingen voor het Vlaams Parlement, de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers en Europese verkiezingen vinden alle drie om de vijf jaar plaats. Voor de verkiezingen in juni geldt er wel nog een opkomstplicht. Wat wil dit zeggen? In België zijn alle Belgen vanaf de leeftijd van 18 jaar verplicht om deel te nemen aan de stemming, ook als ze niet in staat zijn om naar het stemlokaal te gaan. Ben je fysiek niet in staat om naar het stemkantoor te gaan of bevind je je in het buitenland dan kan je een volmacht aan een andere kiezer geven.

Stemrecht voor 16- en 17-jarigen voor Europese verkiezingen

Bij de verkiezingen op 9 juni volgend jaar kunnen 16- en 17-jarigen voor het eerst hun stem uitbrengen. Niet voor de federale en Vlaamse verkiezingen, maar wel voor de Europese stembusgang. Wanneer concrete beslissingen worden genomen over hoe dit alles zal worden verlopen, zul je dit kunnen lezen op onze gemeentelijke kanalen.

13 oktober 2024 - Lokale en provinciale verkiezingen

Op zondag 13 oktober 2024 worden lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag kunnen de inwoners van de Vlaamse gemeenten hun stem uitbrengen voor de gemeenteraden en de provincieraden. Vanaf 2024 geldt er voor lokale verkiezingen stemrecht in plaats van opkomstplicht. Je bent dus niet langer verplicht om deel te nemen aan deze verkiezingen.

Onze fusiecontext brengt met zich mee dat de inwoners van Wingene en Ruiselede op gezamenlijke lijsten de politieke ploeg zullen kiezen die vanaf 1 januari 2025 de nieuwe gemeente zal besturen.

Gepubliceerd opmaandag 12 feb 2024 om 10:50