Waarom is er geen studie gemaakt over en fusie met Tielt, Beernem, Aalter?

Er is zeker het besef dat er nog andere fusies mogelijk zijn. Bijvoorbeeld met Aalter, Tielt of Beernem en deze pistes werden ook overwogen maar niet zo diepgaand als via een bestuurskrachtanalyse. Er werd dus geen bestuurskrachtanalyse over deze fusiemogelijkheden uitgevoerd.

Dit kost extra tijd en geld en zal ook een genuanceerd beeld opleveren met voor- en nadelen voor elke gemeente. De financiële vergelijking is gemakkelijk te maken maar er speelt heel wat meer mee in de keuze van een ideale ‘huwelijkspartner’.

Bij een fusie met Aalter zijn er wat extra praktische hordes te nemen omdat de gemeente in een andere provincie, politie- en hulpverleningszone ligt, Tielt heeft een meer stedelijk karakter, voor Beernem zijn er nog fusiekandidaten. Elke optie heeft dus belangrijke voor- en nadelen en de ene fusie is gemakkelijker en sneller te realiseren dan de anderen. Ook wij stelden met het college de voorbije jaren (en nog steeds) vast dat er ook bij de inwoners  geen consensus is of een fusie nodig is of met welke partner best wordt samengegaan. 

Een vergelijking had een vollediger beeld geschetst, maar de BKA met Wingene toont aan dat de situatie voor Ruiselede erop vooruit zal gaan en dat beide besturen matchen qua visie en organisatie.

Kiezen voor Wingene is dan ook naast een weloverwogen bestuurskeuze een keuze voor vooruitgang. En die vooruitgang is nodig zoals blijkt uit de bestuurskrachtanalyse. De situatie voor Ruiselede wordt stilaan onhoudbaar.

Er wordt door het college dan ook niet gekozen tégen Aalter, Tielt of Beernem maar bewust vóór Wingene. Het college gelooft in een doorgedreven samenwerking met Wingene.

Eerlijkheidshalve moeten we ook toevoegen dat de schaal van de nieuwe gemeente nog beperkt is.  Een extra fusie na deze met Wingene kunnen we dan ook niet uitsluiten. Hier kan wel bijkomende onderzoek voor gebeuren dat we kunnen opstarten. Maar eerst willen we de fusie met Wingene uitvoeren en deze ervaring meenemen naar de volgende stappen.