De workshop is een onderdeel van het rebrandingtraject waarin beide gemeenten samen op zoek gaan naar het nieuwe verhaal van de toekomstige fusiegemeente.
Deelnemers gingen actief aan de slag rond verschillende thema's, waarbij ze reflecteerden over wat Wingene en Ruiselede uniek maakt en hoe deze eigenheid kan behouden en versterkt worden in de toekomst. Ze baseerden zich hiervoor op de resultaten van de recente bevraging die gelanceerd werd naar alle inwoners van Wingene en Ruiselede.
Resultaten digitale bevraging
In maart kregen alle inwoners de kans om via een digitale bevraging aan te geven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan Wingene of Ruiselede. 266 respondenten vulden de digitale bevraging in. Daarbij was 45% van de deelnemers uit Ruiselede en 51% uit Wingene. Zo’n 4% van de respondenten wonen buiten de gemeenten. Uit deze bevraging kwamen o.a. deze resultaten naar voren:
De inwoners van Wingene gaven als meest typerende kenmerken voor hun gemeente:
- rijk verenigingsleven,
- voldoende groen,
- ondernemend,
- mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding
- en goed onderwijsaanbod.
De inwoners van Ruiselede gaven dan weer deze eigenschappen als meest kenmerkende eigenschappen voor hun gemeente:
- voldoende groen,
- bereikbaarheid,
- proper en net,
- gezellig
- en veilig.
Conclusienota
De resultaten van de workshop, samen met de inzichten uit de bevraging, zullen geïntegreerd worden in een conclusienota. Deze nota zal dienen als basis voor de ontwikkeling van het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl voor de fusiegemeente.
Waarom doen we dit?
Hoewel we geen nieuwe naam aan de fusiegemeente zullen geven, streven we ernaar om met een nieuw logo en een nieuwe huisstijl een frisse start te maken. Maar een nieuw logo is meer dan enkel vormen en kleuren kiezen. Via dit voortraject hopen we iets te kunnen creëren dat klopt, iets dat bij ons past. We willen komen tot iets waar de inwoner zich kan in vinden, of je nu van Ruiselede, Zwevezele of Wingene bent. Daarom is het cruciaal voor ons om te begrijpen hoe de inwoners onze gemeenten zien. Het vormt een waardevol kader waarbinnen we ons nieuwe verhaal kunnen schrijven. De eigenheid van onze gemeenten is een kostbaar goed dat we willen koesteren, ook in de toekomstige fusiegemeente.